Hoe werkt het eigenlijk met het afsluiten van een hypotheek voor nieuwbouw?
De financiering van een nieuwbouwhuis is anders geregeld dan die van een bestaande woning. Bij nieuwbouw betaalt u bijvoorbeeld eerst alleen de grond en daarna per bouwtermijn. Hieronder de nieuwbouwhypotheek uitgelegd:
Nieuwbouw hypotheek begint met haalbaarheidscheck
Dus u hebt de keuze gemaakt: u gaat voor nieuwbouw! Voordat u tot koop kunt overgaan moet u aan de projectontwikkelaar laten zien dat u de woning kunt financieren. Bij een hypotheekadviseur laat u een financiële haalbaarheidscheck doen: hij bekijkt uw gegevens en geeft een verklaring af dat u de woning kunt betalen.
Koop-aanneemovereenkomst
Wanneer u de haalbaarheidscheck binnen hebt kunt u beginnen met het regelen van uw hypotheek. Alleen eerst tekent u de koop-aanneemovereenkomst. Dit document fungeert als onderpand voor het afsluiten van een hypotheek.
Hypotheekofferte via de hypotheekadviseur
Als u de koop- aanneemovereenkomst op zak hebt dan vraagt de hypotheekadviseur een hypotheekofferte aan bij de bank. De hypotheekakte tekent u bij de notaris zodra de bouwperiode start.
Stap voor stap betalen
Dat de financiering van een nieuwbouwhuis anders geregeld is dan die van een bestaande woning is vrij logisch. Uw hypotheek groeit mee met de bouw van uw huis. Allereerst betaalt u alleen voor de grond waarop uw nieuwbouwwoning gebouwd wordt.
Bouwdepot bij nieuwbouw hypotheek
Na de eerste betaling van de grond zet de bank het overgebleven bedrag op een speciale rekening. Dit heet het bouwdepot. De facturen die u vervolgens van uw aannemer krijgt betaalt u uit dit bouwdepot.
Bouwrente bij nieuwbouw hypotheek
U betaalt de aannemer alleen bouwrente als tijdens het tekenen van de koop- aanneemovereenkomst de bouw al gestart is. De aannemer heeft dan namelijk al kosten gemaakt en is over dat bedrag rentevergoeding misgelopen.
Rente tijdens de bouw
Over het bedrag dat in uw bouwdepot staat ontvangt u rente. Intussen betaalt u rente over het gehele hypotheekbedrag. Het bedrag wat in uw bouwdepot staat wordt steeds lager, waardoor de rente die u ontvangt ook steeds lager wordt. Het rente – en aflossingsbedrag dat u moet betalen aan de bank blijft hetzelfde. Uw hypotheeklasten nemen dus toe naarmate de bouw vordert. Dit verschil kunt u eventueel meefinancieren in uw hypotheek zodat het niet direct een aanslag op uw portemonnee is.
Meerwerk van uw nieuwbouwwoning
Het meerwerk wat u aan uw woning wilt laten doen kunt u meestal voor maximaal 25% van de koopsom meefinancieren in uw hypotheek. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een badkamer of werk wat afwijkt van het bouwplan.
De nieuwbouw hypotheek
Bovenstaande punten vertellen het belangrijkste wat u moet weten over de hypotheek voor uw nieuwbouwwoning. Heeft u nog vragen? Wilt u een financiële haalbaarheidscheck laten uitvoeren? Of bent u benieuwd naar uw mogelijkheden qua nieuwbouw hypotheek? Scherp is onafhankelijk en bemiddelt bij alle geldverstrekkers in Nederland. Vul onderstaand formulier in en we nemen z.s.m. contact met u op voor een gratis & vrijblijvend nieuwbouw hypotheek gesprek.